Снимка: БулфотоВажна финансова новина за всички българи се очаква днес.На онлайн

...
Снимка: БулфотоВажна финансова новина за всички българи се очаква днес.На онлайн
Коментари Харесай

Тристранката обсъжда новия размер от 650 лева на минималната работна заплата

Снимка: Булфото

Важна финансова вест за всички българи се чака през днешния ден.

На онлайн съвещание на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните сътрудници ще обсъдят новият размер от 650 лв. на минималната работна заплата от 1 януари 2021 година, написа Българска телеграфна агенция.

Според плана на Постановление на Министерския съвет за установяване размера на минималната работна заплата за страната минималната часова работна заплата става 3,92 лева
Увеличението на минималната работна заплата с 6,6 на 100 - от 610 лева на 650 лева, ще способства за понижаване на бедността измежду работещите, понижаване на неравенствата в разпределението на приходите, повишение на потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, повишение на тяхната мотивация и заинтригуваност от опазване на работните места и понижаване на нелоялната конкуренция, написа в отчета на обществения министър.

Като част от политиката по приходите, минималната работна заплата дава отговор на обективната икономическа и обществена обстановка в страната, се показва в отчета. Пандемията от COVID-19 дава отражение на стопанската система, като докара до увеличение на безработицата заради съкращаването на работни места, загубата на приходи на служащите и понижаване приходите на предприятията, изключително сензитивно в някои обособени браншове, написа още в документа.

Съгласно Конвергентната стратегия 2020-2023 година от април 2020 година се чака Брутният вътрешен продукт през настоящата година да спадне с 3 % в действително изражение. Средният за годината спад на заетите се прави оценка на 2.1 на 100, а равнището на безработица се чака да се повиши с към 2 процентни пункта по отношение на 2019 година до 6.2 на 100. За 2021 година е направено допускане, че възобновяване на икономическата интензивност в страната ще бъде обвързвано и с възобновяване в броя на заетите на равнището им от 2019 година

При определянето на новия размер на минималната работна заплата са регистрирани действителните параметри на макроикономическата среда, опциите на държавния бюджет и на фирмените финанси.

Последните данни на Национален статистически институт за пазара на труда за 2019 година потвърждават, че нарастванията на минималната работна заплата през последните три години не оказват отрицателно въздействие върху заетостта и безработицата и коефициентът на безработица доближи 4,2 на 100.

И тази година работодателите са срещу административното нарастване на минималната работна заплата. Според тях то е голословно в интервал на рецесия и растеж на безработицата.
БСК счита, че внезапното повишение на размера на МРЗ ще сътвори условия за повишение на безработицата в дребните и междинни общини, където в изискванията на пандемия локалните работодатели имат огромни ограничавания в своята активност. Спазването на условията за въвеждане на нов - по-голям размер на МРЗ, ще ги принуди да освобождават служащи и чиновници. Това ще засегне най-вече секторите " Туризъм ", " Услуги " и " Строителство ", които са съществена опция за претовареност на огромна част популацията. Според Камарата плануваният растеж от към 6,6 на 100 на МРЗ за 2021 година не подхожда на актуалните и предстоящите стойности на основни параметри, регламентирани от Конвенция 131 на МОТ и показват, че плануваният растеж не подхожда на спада в продуктивността, Брутният вътрешен продукт и на увеличаващата се безработица в страната.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР